Esteu aquí

Crònica de la presentació de Sumate

L’Hospitalet de Llobregat, 3 d’octubre de 2013

 

Es presenta en societat l'Associació Súmate amb l’objectiu de fer arribar a tots els castellanoparlants la idea que la independència és l’únic camí que ens queda als catalans després de 35 anys de democràcia i d'intentar encaixar dintre del estat espanyol.

A les 19h ja érem a la porta de la biblioteca pública de Bellvitge (cor del cinturó roig) alguns membres de l’Assemblea Nacional Catalana de L’Hospitalet, una mica sorpresos per la capacitat de convocatòria d'aquesta nova associació. Hi havia molta gent i encara faltaven uns 30 minuts per arribar a l’hora a la qual estàvem convocats.

Tota aquesta expectació era provocada, en part, per un vídeo penjat a la xarxa només uns dies abans, en què uns catalans exposaven amb la seva llengua materna (el castellà) el per què de l'opció independentista.

Entre el assistents a l’acte hi havia diputats, i també algun regidor, d'ICV, ERC i CiU, així com la presidenta de l'ANC.

A l’escenari una gran pantalla al centre, a la dreta un cartell amb el logotip de l'associació. També en aquest costat, un micròfon de peu on Coque (un del integrants de Súmate) dirigia i presentava l'acte. A l’esquerra, una taula amb la senyera i quatre persones més: Manolo Ortega (vicepresident), Eduardo Reyes (president), Jaume Vallcorba (president de la Fundació Catalunya Estat) i Luis Cabrera (president de l'entitat Altres Andalusos).

El presentador va fer una petita exposició del que era Súmate. Després, es va passar el vídeo que s'havia penjat a la xarxa, però jo estic convençut que tots el assistents ja l’havíem vist.

Seguidament va intervenir en Manolo Ortega, que de forma molt planera i senzilla va exposar el motiu pel qual va canviar de pensament i donar com a bona l'opció que Catalunya trenqui amb Espanya. En cap moment no era una exposició hostil, sinó tot el contrari: expressava el seu amor per la roja, i afirmava amb orgull que el seu equip de futbol era el Real Madrid. Però ell també comentava que els diferents governs de l'estat espanyol, amb les seves polítiques injustes, han perjudicat el nostre país en tots els àmbits. I que la independència era una opció que els catalans teníem per sortir de la crisis.

Entre intervenció i intervenció, persones anònimes pujaven a llegir diversos fragments de Blas Infante, Voltaire, etc., que parlaven de la llibertat dels pobles o de Catalunya. Mentrestant apareixien a la pantalla els textos citats.

La següent intervenció va ser la de Jaume Vallcorba, que es va aixecar de la taula per agafar el micròfon, i de manera molt fàcil i didàctica ajudat per les imatges de la pantalla, va explicar el que volia dir i el que era el dèficit fiscal. També va posar xifres i dades a aquest dèficit, i a tot el que es podria fer amb aquests diners per millorar les infraestructures del nostre país (escoles, vies de comunicació, sanitat...), sense oblidar ajuts econòmics a sectors tan tocats per les retallades com la Llei de la dependència o els jubilats. En aquest últim sector en Jaume va comentar que es podria donar una paga extra a la gent gran de 1200€, que es podria anomenar “la paga de la independència”, i aquí el públic va començar a aplaudir.

A continuació, en Coque va presentar a Luis Cabrera. La seva intervenció va estar carregada d'entusiasme i força, va exposar les seves lluites amb el franquisme, un discurs clarament d'esquerres, on traspuaven vivències i valoracions molt personals. Però el que va quedar molt clar, segons en Lluis, és que la llengua no ha de ser cap obstacle, sinó tot el contrari, per construir un nou país entre tots, un lloc que podrem aixecar des de zero. Amb la seva gràcia ens va definir com andalanes o cataluzes, entre altres expressions que van fer somriure el personal de la sala.

Per últim, l'Eduardo va aixecar-se per fer el parlament final. Un resum planer de tot el que ja s’havia parlat i exposat, amb el mateix estil senzill i col·loquial de tot l'acte, que feia que tots els presents ho entenguéssim, sense tecnicismes, amb una certa dosis d’emotivitat i va explicar el motiu d'aquest projecte. Va donar les gràcies als representants polítics i d'entitats assistents a l'acte i a tots els presents, en general.

Després de donar per finalitzat l'acte i passats uns minuts, d'una manera espontània, gairebé tots els presents vam cantar Els Segadors, seguit de crits d'”independència”, cosa que sincerament em va sobtar, ja que dintre de la sala no hi havia cap símbol independentista, tot i ser un acte que ho reivindicava.

Sota el meu punt de vista, una presentació així a L’Hospitalet fa uns pocs anys hagués estat impensable, i, sincerament, crec que és un pont que pot fer passar a molta gent a l’altra vora, gent que no s’ha plantejat mai l'independentisme com a opció.

Francesc Cara

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer